Selvom 3F Superliga-sæsonen kun er få måneder gammel, ser det allerede ud til at overlevelse i landets bedste række, bliver svært for Vejle Boldklub. Men både sponsorer og fans lover at opbakningen fortsætter, på trods af en tur i Nordic Bet Ligaen.
FOTO: OTTO KORSE
Af Mikkel Krøll & Jacob Fischer
Søndag aften gik tingene i Vejle Boldklub fra skidt til værre; hvad der ellers længe lignede sæsonens første point, blev spoleret, da FC Københavns Andreas Cornelius sent headede bolden ind bag Vejle-keeperen Igor Vekic til slutresultatet 1-2 i københavnsk favør.
Dermed gik stimen fra ni til ti nederlag i træk – den værste start for noget hold i 3F Superligaens historie. Men den historiske nedgang i klubben ændrer ikke på støtten for hverken byens tilhængere eller klubbens sponsorer, mener Lars Jørgensen, der er chef i arkitektfirmaet Preben Jørgensen Huse, der hver år støtter Vejle Boldklub økonomisk:
”De penge vi smider derinde, får vi nok ikke helt så meget ud af, som hvis vi brugte dem på Facebook, men til gengæld får vi et netværk og nogle samarbejdspartnere. Mine kunder er dem, der kommer på Vejle Stadion. Vi investerer langsigtet derinde, så om de spiller i Superligaen eller 1. division, betyder ikke så meget for os”, fortæller Lars Jørgensen om deres økonomiske incitament til fortsat at støtte klubben.
3F Superligaens nedrykningsspil efter 10 spillerunder:
Randers FC | 14 point |
Viborg FF | 12 point |
AaB | 12 point |
SønderjyskE | 8 point |
Lyngby Boldklub | 7 point |
Vejle Boldklub | 0 point |
Hjerteblod fordrer en fortsat opbakning
Selvom Preben Jørgensen Huses sponsorat naturligvis er tegnet i forretningsmæssigt øjemed, så lægger Lars Jørgensen ikke skjul på, at han har personlige aktier i Vejle Boldklub:
”Der er selvfølgelig noget hjerte i det. Det (sponsorerer, red.) er jo også måden hvorpå, vi kan have Superligaklubber. Jeg føler det er en god ting at give noget tilbage til byen og klubben, og derfor har vi valgt at lægge vores penge i fodbold,” siger Lars Jørgensen.
Byens opbakning til Vejle Boldklub kan der ikke sås tvivl ved. Gennem 2023/24 sæsonen af 3F Superliga var Vejle Stadion i gennemsnit 75 procent fyldt op – dette var det tredje højeste gennemsnit af alle hold i landets bedste række. På trods af et beskedent budget og færre lokale tilskuere end i landets største byer, formåede indbyggerne alligevel at stå sammen omkring byens hold, på samme måde som byens hold stod op for indbyggere – og sikrede overlevelse for andet år i træk.
Ifølge Anders Møllenberg, der er journalist på Vejle Amts Folkeblad og som dækker Vejle Boldklub tæt, er de høje tilskuertal et tegn på byens opbakning til klubben:
”Der var en trykket stemning efter de tabte 5-0 i Viborg, men allerede kampen efter er der næsten udsolgt mod FC København. Og dér havde de altså tabt ni kampe i træk. Vi så samme tendens sidste år, hvor de lå under stregen i 27 ud af 32 spillerunder, men alligevel havde nogle af de højeste tilskuertal,” fortæller Ander Møllenberg om den flotte opbakning.
Kulde og efterårsregn forhindrede altså ikke vejlenserne i at sætte gang i lægterne søndag aften mod FC København. Ifølge Anders Møllenberg skal en af grundene til den trofast fanbase findes i byens og klubbens fodboldkulturelle historie:
”Vejle er jo en fodboldby, og så betyder historikken også meget, selvom det er længe siden de sidst blev danske mestre. Derudover tror jeg det handler om forventningerne. De har ikke noget særligt stort budget, og lige nu er de tilfredse med at være i Superligaen, hvor der ikke er nogle, der har forventninger til, at de skal spille med i toppen,” siger Anders Møllenberg.
Et showroom for byen
”Vi har jo ikke så store fanbaser som i f.eks. Aarhus og København, men man kan spørge sig selv, hvor mange ville kende til Vejle, hvis ikke vi havde et hold i toppen af dansk fodbold? Det er et kæmpe showroom for Vejle som by,” fortæller arkitekten, Lars Jørgensen.
Anders Møllenberg genkender også narrativet om en stolt fodboldklub som et vigtigt aktiv for en by:
”Det er jo sjovere når det går godt for klubben, fordi så er der 10.000 mennesker, der har en bedre weekend, og som kan tale positivt om det på deres arbejde. Derudover er det jo vigtigt for en by som Vejle at have sådan en kulturinstitution. Det er lidt som at have et godt museum og sådan nogle ting,” siger Anders Møllenberg om vigtigheden af en fodboldklub som samlingspunkt for byen.
På trods af en haltende sæsonstart er folkestemningen stadig positiv, og de økonomiske grundsten danner fortsat et solidt fundament for VB – både som kulturinstitution og fodboldklub.