Fremtidens sundhed skal sikres med en forebyggende tilgang. Ny politik sendes til godkendelse i byrådet onsdag morgen.
Af Mikkel Juulsgaard
Kommunernes Landsforening (KL) udkom tilbage i maj med et politisk udspil ved navn ‘Fremtidens forebyggelse’, der har til formål at forebygge sygdom og fremme sundheden i kommunerne. Allerede inden da, begyndte man i Vejle Kommune arbejdet med et nyt sundhedspolitisk udspil.
Kommunens nye sundhedspolitik træder i kraft i 2025 og bliver lanceret i starten af november. Det fortæller byrådsmedlem Azra Hasanbegovic, der sidder i Sundheds- og Forebyggelsesudvalget i Vejle Kommune og desuden er uddannet jurist og har en kandidat i Sundhedsfremme.
Enighed i et forebyggende fokus
Selvom kommunens arbejde startede før KL’s anbefalinger og ikke tager afsæt derfra, så er der flere ligheder mellem de to udspil. I Vejle lægges der nemlig vægt på den forebyggende indsats i deres udspil.
“Det passer ind i KL’s udspil om forebyggelse og sundhedsfremme. Vi har ramt mange af de samme pejlemærker, så det er kun godt,” vurderer Azra Hasanbegovic.
KL’s anbefalinger henvender sig til landets 98 kommuner, og der kan ifølge Azra Hasanbegovic være forskellige hensyn kommunerne imellem, når det kommer til befolkningssammensætning og behov.
KL-udspillets 4 pejlemærker: 1. Prioriter sunde rammer for et bæredygtigt samfund 2. Styrk fællesskaber for mere trivsel og sammenhængskraft 3. Invester i børn og unge, de er fremtidens generationer 4. Differentiér for at skabe mere lighed i sundhed Kilde: kl.dk |
Sundere sammen
Azra Hasanbegovic fremhæver mental sundhed og fællesskaber som nogle af de vigtigste elementer:
“Vi vil styrke fællesskabet, fordi vi ved, at når folk er i meningsfulde fællesskaber, for så højner det deres mentale sundhed og forebygger ensomhed. Det har vi indarbejdet i vores sundhedspolitik.”
Sundhedsfremme og forebyggelse Sundhedsfremme: Fokuserer på at forbedre den generelle sundhed og trivsel gennem uddannelse, adfærdsændringer og miljømæssige forbedringer. Målet er at skabe sunde levevilkår og styrke individets evne til at tage ansvar for egen sundhed. Forebyggelse: Fokuserer på at reducere risikoen for specifikke sygdomme og sundhedsproblemer gennem tidlige interventioner og behandlinger. Målet er at forhindre sygdomme i at opstå, opdage dem tidligt eller håndtere dem effektivt, hvis de allerede er til stede. Kilde: Capio.dk |
Forkert fokus i fortiden
Azra Hasanbegovic mener ikke, at man hidtil har fokuseret nok på den forebyggende indsats:
“Vi bliver mere og mere bevidste om, at vores samfund ikke kan være med til at behandle alle de syge mennesker og alle de mennesker, der gang på gang får det skidt og bliver indlagt, hvis det ikke suppleres med en forebyggende indsats.”
Hun anerkender, at opgaven for sundhedsfremme ligger i kommunerne men påpeger samtidig, at økonomien er nødt til at følge med, for at kommunen kan løfte ansvaret.
De nye sundhedsråd kan spille en økonomisk rolle
Med den nye sundhedsreform, som regeringen lægger op til, kommer der 17 sundhedsråd fordelt i regionerne. Ifølge Azra Hasanbegovic får de en vigtig opgave i at sikre de fornødne kommunale midler:
“Sundhedsrådet, der skal etableres ifølge udspillet, har ansvaret for, at kommunen får penge nok til at løse deres opgave.”