I sin åbningstale til Folketinget advokerede Mette Frederiksen for flere stofindtagelsesrum. Kirkens Korshær har i otte år drevet netop sådan et i Vejle og er glade for resultaterne.
Af Lasse Vrist
’’Vi bliver nødt til at forstå, at stofferne kan være en form for selvmedicinering, så et utåleligt liv i perioder kan tåles og overleves. I dag har vi fem stofindtagelsesrum i Danmark. I København, Odense, Aarhus og Vejle. Vi vil gerne sætte penge af til flere’’ siger Mette Frederiksen i sin åbningstale til Folketinget.
Den 1. december 2016 oprettede Kirkens Korshær et stofindtagerrum på Flegmade 10 i Vejle, som de har drevet lige siden. Stofindtagerrummet ligger i Kirkens Korshærs varmestues sundhedsafdeling. Her kan misbrugere medbringe deres egne stoffer og tage dem i trygge omgivelser, mens en sundhedsfaglig holder opsyn.
’’De medbringer kokain, heroin, MDMA, ketamin og metadon. Alt hvad deres hjerter kunne begære’’ siger social og sundhedsassistent Karina Andersen tilknyttet stofindtagelsesrummet i Vejle.
Personalet dikterer ikke, hvad der må tages. I stedet sørger de for de rette værktøjer og god vejledning.
Stofindtaget flyttes til sikre omgivelser
Stofindtagelsesrummet blev etableret, fordi der var problemer med genbrug af kanyler og stofrelaterede dødsfald, hvilket især foregik under højbroen i Vejle. Ved at etablere rummet har man gradvist fået flyttet indtagelsen af stofferne fra området til sikrere og tryggere omgivelser for misbrugere og borgere.
Anja Olesen, som er sundhedsfaglig hos stofindtagelsesrummet, forklarer: ’’ De er ordnede forhold. Det er rent. Man får leveret alt det værktøj, der skal bruges til at indtage stofferne sikkert. Vi holder opsyn med det hele og får samtidigt nogle gode snakke.’’
Det redder liv og sparer misbrugerne for potentielt dødelige sygdomme som leverbetændelse og HIV. Samtidigt er sundhedspersonalet altid til stede, hvis noget skulle gå galt og har let adgang til modgift og hjertestarter.
’’Det sker, at nogle får en overdosis, men det er ikke tit. Vi har aldrig nogensinde mistet nogen, og det tør jeg godt sige, for vi har reddet dem alle sammen’’ siger Anja Olesen.
Benyttes dagligt
Stofindtagelsesrummet i Vejle har 50-70 brugere. Rummer er i brug hver eneste dag. Nogle gange konstant og andre gange mere sporadisk i løbet af dagen. Størstedelen af brugerne går igen, mens færre kommer sjældent.
I 2019 blev der i gennemsnit udleveret værktøj til indtagelse af stoffer 36 gange dagligt. I 2023 var tallet faldet til 18 gange dagligt.
Personalet mener selv, at de har haft succes med at flytte indtagningen af stoffer fra usikre områder som under højbroen. De oplever, at størstedelen af deres brugere kommer igen ofte, hvilket tyder på, at deres stofindtag på egen hånd er minimeret.
Legitimering af stoffer
Kritikere af forslaget om flere stofindtagelsesrum mener, at der er tale om en legitimering af misbrug, når staten finansierer sikker indtagelse af dem. Det mener sundhedspersonalet hos stofindtagelsesrummet i Vejle ikke.
’’Vi føler slet ikke, at vi legitimerer brugen af stoffer. Om der er et rum eller ej, så indtager de det. Spørgsmålet er, hvor de indtager det, og spørgsmålet er hvor mange følgesygdomme, vi kan undgå. De føler sig sikre, når vi er herinde og ved, at vi er her til at hjælpe dem’’ udtaler Anja Olesen.