Ved første øjekast er det svært at se, hvordan Vejle Fjord har brug for genoprettelse. FOTO: Lærke Juul Hallig.
Trods en akutpakke på 39 millioner kroner til at forbedre vandmiljøet i Vejle Fjord, mener byrådsmedlem, at tingene går for langsomt. ’Akut’ forbindes med hurtig handling, men naturens heling er en tidskrævende proces.
Af Lærke Juul Hallig
Kommunalpolitikerne i Vejle Kommune arbejder lige nu på højtryk for at få styr på en redningsplan for Vejle Fjord, men byrådspolitiker ville ønske, det gik hurtigere.
Den 8. maj. 2024 blev det fremlagt, at regeringen har sammensat en akutpakke til at forbedre vandmiljøet i blandt andet Vejle Fjord, hvor der er afsat hele 39 millioner kroner til forbedringen.
Pengene skal mere konkret gå til projektet Vork Naturland, som er et projekt om kvælstoffjernelse i fjorden, ved at gøre det omkringliggende areal grønt. Projektet er en del af en større indsat, som vil hjælpe på mange aktuelle problemstillinger som biodiversitet, klima, grundvand og mere natur.
Hvor hurtigt er akut?
”Jeg tør godt at sige, at når man hører ordet akutpakke, så håber man på det vil gå hurtigere, end det har gjort,” fortæller byrådsmedlem fra Klima-, Natur-, og Miljøudvalget Amalie Thomsen.
Det er dog svært for natur og akut at gå hånd i hånd. Det er ikke noget, der naturligt hænger sammen. Naturen er generelt god til at lade vente af sig og viser sjældent hurtige resultater.
Amalie Thomasen understreger også selv, at selvom de fik styr på alt det administrative natten over, kommer det stadig til at kræve tålmodighed, før resultaterne viser sig:
”Vi har brugt hundredvis af år på at ødelægge naturen, det vil tage lige så lang tid at genoptage den. Vi kommer ikke til at se resultater lige foreløbigt, ” fortæller Amalie Thomsen.
Så selvom man vil ønske, at det hele kunne ændre sig natten over, så skal vejlensere stole på at ændringer er i gang, selvom de ikke er synlige endnu.
Administrative proces
Det betyder, at Vejle Byråd har en del at se til med at få styr på alt det administrative, så projektet, Vork Naturland vil vise sig i naturen.
Akutpakken har glædet Vejle Kommune, som satte pris på forliget, og kunne se hvordan det ville bringe skub i tingene.
Seneste nyt i sagen kommer i kølvandet på gårsdagens dagsordensmøde med Klima-, Natur og miljøudvalget, hvor der blev indstillet samarbejde med Naturstyrelsen.
Der er generelt stor tilfredshed med den administrative proces indtil videre, fortæller byrådsmedlem Amalie Thomsen, men hun synes dog, at processen kunne gå hurtigere.