Andelen af danskere, som har prøvet en alternativ behandlingsform, er steget kontinuerligt siden 2005. Alternativ behandler Ingeborg Hjortsballe mener, at lægevidenskaben kan være årsagen.
Foto: Line Dyhr Møller
Af Line Dyhr Møller
Den sjette sans i Vejle er et alternativt behandlingscenter og butik, der er drevet af indehaver Ingeborg Hjortsballe. Hun har kørt stedet de seneste 20 år og har i den periode oplevet flere kunder og besøgende.
Kniv og piller
I mange tilfælde, mener Ingeborg Hjortsballe, at lægevidenskaben er roden til, at flere danskere vælger alternative behandlinger.
”Folk kan gå til lægen gang på gang, hvor lægen ikke ved, hvad det er. Det gør, at patienter søger andre veje”, siger Ingeborg Hjortsballe.
Hun tror, at ønsket om at blive rask, er grunden til at flere danskere tyer til alternative behandlinger. Her kan de få et nyt perspektiv på deres symptomer. ”Mange tror, at kniv og piller kan ordne det hele, men det kan det jo ikke.”
Det er ikke blot udviklingen hos Ingeborg i Vejle, som tyder på, at flere har fået øjnene op for alternativ behandling. En rapport fra Statens Institut for Folkesundhed fra 2022 viser, at flere danskerne generelt bruger alternative behandlingsformer. I 2022 havde 56,2 procent gjort brug af det det seneste år. Til sammenligning lød tallet på 44,4 procent i 2005.
Ingeborg Hjortsballe er af den opfattelse, at krop, sind og ånd hænger sammen, og at smerter og sygdom skyldes ubalancer. Hun mener, at ved at forlæse negative tanker og traumer med positive, kan man mindske smerter og sygdom. Derfor er hun af den overbevisning, at lægevidenskaben ikke kan stå alene, og at læger og alternative behandlere bør arbejde sammen.
Lægevidenskaben står heller ikke alene ifølge Lægeforeningens hjemmeside. Her skriver de, at læger skal forholde sig åbent til alternative behandlinger i mødet med patienter. De skal lytte til patienten og rådgive dem om effekt og bivirkninger ved alternative behandlinger. De skal dermed også fraråde patienter mod behandlingsformer, som kan være farlige.
Dog er langt de fleste alternative behandlinger i Danmark sikre, skriver Lægeforeningen, og de anerkender de positive fordele:
”Alternativ behandling kan tværtimod være en kilde til lindring og støtte for mange patienter.”