Jægere er underlagt love, der bestemmer hvilke dyr, de må skyde, og hvornår de må skyde dem. Foto: Andreas Larsen
Et flertal af EU-landene muliggør, at Danmark på sigt ville kunne regulere ulvebestanden. Jægere i Vejle er enige i beslutningen, men vil som udgangspunkt ikke føre pistolen.
Af Lasse Vrist
Så sent som i sommer blev en ulv påkørt på motorvejen nær Randbøl, jægerne hører ulvene hyle i skovene og bevidstheden om ulve er så præsent hos vejlenserne, at et billede af en stor hund på Vejles havn blev forvekslet med en ulv og blev en viral sensation. Snart kan det blive muligt at regulere ulvebestanden med krudt og kugler.
Et flertal af EU-landene er i onsdags blevet enige om at ændre ulvens beskyttelsesstatus fra ’’strengt beskyttet’’ til ’’beskyttet’’. Danmark har også stemt for forslaget, som kun Irland og Spanien stemte imod.
Helt konkret er EU’s intention, at ulven ikke længere skal være totalfredet. I stedet skal det være op til de enkelte lande at vurdere, hvorvidt den skal reguleres, såfremt bestanden er fast og bæredygtig.
Beslutningen skal først endegyldigt træffes af et flertal af Bern-konventionens 45 europæiske medlemslande, hvor de 27 EU-lande stemmer for forslaget som samlet front. Det forventes at forslaget vedtages.
Jægerne i Vejle ønsker regulering
Freddy Rauff Iversen, bestyrelsesformænd i Randbøl Jagtforening, er ikke direkte modstander af ulven. De beskriver begge to, hvordan ulvens hyl er smukt, og hvordan dyret ser pragtfuldt ud. Alligevel mener han, at der er brug for regulering.
’’Ulve er store rovdyr. Enorme dyr. Min bekymring ligger i, at bestanden løber løbsk, og mennesker kommer for tæt på dem. Det er ikke kæledyr. Den slår ihjel’’ siger Freddy Rauff Iversen, bestyrelsesformand i Randbøl Jagtforening.
Preben Moesgaard Jensen, som er bestyrelsesformand i Vejle Ådals Jagtforening, mener også, at ulven er ’’pragtfuld at se på’’ og mener ikke, at man kan fjerne dyret. Alligevel ser han behovet for regulering af problemulve, som angriber husdyr eller har aggressiv adfærd overfor mennesker.
Han siger: ’’En sulten ulv tager det den kan få fat i. Det kan både være et får bag hegn eller et lille barn uden opsyn. Så kan det godt være, at kloge folk siger, at den ikke er farlig. Men hvis der sidder en treårig tæt på en skov, hvad skulle så hindre den i at nappe vedkommende.’’
Ulven besøger Vejle
Der er cirka 21.500 ulve i Europa, mens der i 2016 var 17.000. I Danmark består bestanden af mellem 30-40 ulve. Antallet af ulve er faldet fra 52 året forinden. Naturligt forventes det at stige med cirka 20% årligt.
De danske ulve er vandret nordpå fra Tyskland til Jylland. De har især bosat sig omkring Midt- og Vestjylland, men er også blevet spottet i Vejle af flere omgange.
Senest i sommer nær Randbøl hvor en ulv blev påkørt og døde på motorvejen mellem Vejle og Billund. En anden ulv blev i april 2023 fotograferet i Vejle og dræbte dagen efter et får i Grindsted. Når ulvene bliver spottet i Vejle Kommune, har det været for at passere. Ingen ulve er observeret til fast at leve i Vejle Kommune.
Populistisk makværk
Hos Danmarks Naturfredningsforening Vejle ses behovet for regulering af ulven slet ikke. Bestyrelsesformand, Uffe Davitzen Rømer, mener at ulven har ret til at boltre sig, da den er her naturligt, og at den i øvrigt gavner til selvsamme natur ved for eksempel at holde hjortebestanden nede. Han mener ikke, at der er behov for regulering af ulven i Danmark
Beslutningen fra EU’s side kalder Uffe Davitzen Rømer ’’populistisk makværk’’, og han mener ikke, at der nærmer sig behovet for regulering i Danmark.
Han siger: ’’ En regulering er overhovedet ikke aktuelt på nuværende tidspunkt. Antallet af ulve er så begrænset, og der har ikke været nogle problemer, bortset fra et ganske begrænset antal får, hvor der i øvrigt gives erstatning.’’
Konfronteret med ulveskeptikernes frygt for ulveangreb henviser Uffe Davitzen Rømer til konkrete tal fra WWF, som viser, at der ikke er nogle verificerbare dødsfald fra ulveangreb i Europa de seneste 40 år.
Den rette revolverfører
Hvis miljøministeriet over sigt beslutter sig for, at det skal være muligt at regulere ulven i Danmark, tøver de to jægere fra Vejle Kommune med selv at deltage aktivt i reguleringen.
Freddy Rauff Iversen siger: ’’ ’Jeg mener, at hvis nogen skal have lov til at regulere ulve, så skal det ikke være os jægere, der gør det. Det skal være nogle bestemte, der gør det. Ellers bliver det bare et stort skydetelt efter alt, hvad der bevæger sig. Jeg mener, at Naturstyrelsen skal udvælge nogle få, der må regulere.’’
Preben Moesgaard Jensen er mere i tvivl. Som udgangspunkt ville det være Naturstyrelsen, der udpegede, hvem der må regulere. Han har medlemmer i jagtforeningen, som ville takke ja til et tilbud om at deltage i reguleringen. Hvis han fik tilbuddet, er han ikke sikker på, at han ville takke ja.
Han forklarer: ’’Hvis det er noget med, at en ulv flere gange har brudt ind i en indhegning og taget husdyr, så hjælper jeg gerne. Det er ikke noget jeg vil bruge synderligt meget tid på.’’