I Vinding finder man den største forening i kommunen: “Folk har brug for et sted at komme”

I gennem 25 år har Hans Jørgen Schmidt været en del af Vinding IF. Han har både været aktiv tennisspiller, træner og er altså nu bestyrelsesmedlem samt halinspektør.
FOTO: Christoffer Grysbæk

Med det højeste antal medlemmer i over ti år trives foreningsidrætten bedre end nogensinde før. Kurven er kun opadgående, og det er noget, man mærker i Vinding SF. Her har man Vejle kommunes største forening med over 2600 medlemmer.

Af: Christoffer Grysbæk

Håndbold, fodbold, badminton, tennis, gymnastik, spinning. Det er blot et udvalg af de aktiviteter, som tilbydes i de ydmyge lokaler på Nygårdsvej 10 i Vejle. På sin pind i et lille lokale sidder Hans Jørgen Schmidt og holder styr på faciliteterne og de dertilhørende kalendre. Som halinspektør de sidste ti år har han oplevet, hvordan foreningen i det nordlige Vejle har vokset sig større og større.

Og tilslutningen undrer ikke Hans Jørgen Schmidt. Tværtimod så giver det rigtig god mening, at et sted som Vinding støtter stærkt op om den lokale klub:

“Folk har bare brug for at have et sted, hvor de kan komme, når de ikke arbejder. Og det forsøger vi at skabe, og det lader også til, at det lykkes. Og skabe nogle rammer, hvor de kan dyrke idræt her og have det rart, når de har fri. Jeg har som sådan ikke opskriften på det, men det handler om at gøre det personligt og tage ejerskab over det,” siger Hans Jørgen Schmidt.

Igen tid til forening

På landsplan ser man en stor fremgang blandt idrætsorganisationer. Tal fra Danmarks Statistik viser, at der i Danmark i 2023 var godt 2,7 millioner medlemmer af danske idrætsorganisationer. Dette er en stigning på cirka 60.000 medlemmer sammenlignet med 2022.

I Vinding SF voksede foreningen med 87 medlemmer fra 2022 til 2023. Og uanset om man går i børnehave eller er gået ind i livets efterår, så er folk aktive:

“Vi har nok 300 frivillige i idrætsforeningen, som hjælper med alt lige fra at slå kridtstreger på fodboldbanen, vi har frivillige i caféen, som er med til at drive caféen. Vi har jo trænere på alle årgange, også i alle idrætsgrene. Og Vi har ikke problemer med at skaffe frivillige og trænere. Samtidig har vi medlemmer, hvor den yngste er 5 år, og den ældste er 82 år”.

Lokalsamfundets samlepunkt i 75 år

Det er ikke længe siden, at man kunne fejre 75-års jubilæum i Vinding SF. Og selvom man har en menneskealder bag sig, så er Vinding SF altså ikke færdige med at udvikle sig.

Kaldeneren i Vinding Idræts Center ser som oftest sådan her ud. Fra morgen til aften er der i gang i hallen og på fodboldbanerne.
FOTO: Christoffer Grysbæk

Vinding kommer af navnet Winna, som betyder “dyrkning af jord”. Og i VSF har man dyrket “jorden” så meget, at der er aktiviteter i alle retninger:

“Som så mange andre idrætsforeninger startede vi med gymnastik. Senere kom der fodbold og håndbold til. Den dag i dag er vi i gang med at bygge nye padelbaner. Vi kunne se på vores undersøgelse, at der var kæmpe efterspørgsel på det. Derudover har vi tilbud til de ældre samt mænd med prostatakræft. Det er sjældent, at kalenderen ikke er helt booket “, fortæller Hans Jørgen Schmidt.