Vejle styrker integration med vinterworkshop for internationale tilflyttere

June Wee-Grant, som sidder længst til venstre på billedet, var tovholder for workshoppen, og deltog selv med sine egne erfaringer som nylig tilflytter til Vejle. Her ses det panel hvor deltagerne blev inviteret til spørge om alt der bød sig om Vejle og vinter. Foto: Carla Lægdsgaard

En tredjedel af Vejles tilflyttere er internationale. Onsdag aften var de inviteret af seks internationale coaches og Vejle Kommune til workshoppen ”How to thrive in Denmark” som bød på gode råd til at overleve den danske vinter, sociale øvelser og sammenhold.

Af: Carla Lægdsgaard 

I selskabslokalerne i Bygningen Vejle samledes en 50-60 personer fra nær og fjern med den ene ting til fælles, at de er internationale tilflyttere til Vejle. De er blevet inviteret med det formål at styrke det internationale fællesskab, og udveksle erfaringer og oplevelser med den vejlensiske vinter. 

Mens dagene bliver kortere og kortere, og frakkerne skal trækkes højere op om ørene, er der nye ansigter i gadebilledet som måske ikke helt ved hvad der venter dem. Dem ville coach i lederskab og relationer, og nylig tilflytter til Vejle, June Lee-Grant gerne hjælpe på vej. Da June selv flyttede til Vejle sidste år begyndte hun så småt at samle på bekendte som på samme måde som hende kom fra verden over. 

På et velkomstmøde for nye tilflyttere mødte June bosætningskonsulent for Vejle Kommune, Louise Nielsen. De to holdt kontakten, og det kom til fordel for Vejles internationale, da June med hjælp fra bosætningsguiden i Vejle Kommune fik stablet en workshop på benene. June syntes at velkomstmøderne var gode, men at de godt kunne rumme mere. 

”Jeg følte at der var mere værdi i, at vi var flere coaches som mig, der samledes og arrangerede et event, hvor internationale kan høre fra andre internationale. Så det var sådan det startede” fortæller June om planlægningen af ”How to thrive in Denmark” og andre workshops for internationale i Vejle. 

”Efter at have talt med mange tilflyttere, indså jeg at de vigtigste ting for dem var at finde et job, opretholde deres mentale helbred, at skabe et fællesskab, eller at blive en del af et fællesskab.” udtaler June sig om baggrunden for de workshops som hun har organiseret i Vejle. Gårsdagens workshop fokuserede især på udviklingen af fællesskaber, for at bekæmpe ensomhed i vinteren. 

En aften med varietet 

Programmet stod på lege der skulle styrke det interne fællesskab. Her fik alle en chance for at socialisere og udveksle gode råd. Senere blev rummet ledt ind i en guidet meditation, som skulle give ro i sjælen over den forestående vinter. De gode råd fortsatte, da en blanding af coaches og lokale vejlensere sad som panel og svarede på spørgsmål og delte erfaringer om at holde ensomheden for døren i de kolde måneder. 

For at få pulsen op bød livs- og ledercoach Mariola Kajkowska op til dansetime. Til sidst blev alle inviteret nedenunder på Paladspassagens Social Dining til fællesspisning. 

Der blev sat video-pejs på og stemningsmusik, så 
Snakken gled lettere blandt deltagerne.

Vejle lokker arbejdskraft til fra hele verden

Vejle kommune har flere større virksomheder der tiltrækker international arbejdskraft. Ifølge Beskæftigelsesministeriets internationale rekrutteringsvirksomhed Work In Denmark, kan et bud på hvorfor netop Vejle er attraktiv for internationale tilflyttere, være de fordelagtige bosætningsforhold. 

”En faktor, der godt kunne spille ind, er, at Vejle tilbyder jobsøgningshjælp til medfølgende ægtefæller.” udtaler Linda Poulsen, rekrutteringskonsulent for Work in Denmark i et skriftligt svar. 

Spørger man en af deltagerne ved workshoppen Mohit Shrivastav, skiller danske arbejdspladser sig ud fra andre landes. Oprindeligt er han fra Indien, men har arbejdet de seneste femten år i lande som Japan, Storbritannien og USA. 

”En ting jeg er positivt overrasket over er, at der generelt er mere selvstændighed og eget-ansvar på danske arbejdspladser, hvilket er meget anderledes i forhold til hvad jeg har set før” fortæller Mohit om sit første møde med den danske erhvervskultur. 

Mohit Shrivastav har personligt ikke noget imod Danmarks kolde vintre, så forberedelse var ikke noget han havde brug for.

Selv kom han til Vejle da hans kone fik job hos en af de større virksomheder i kommunen. De valgte at flytte til Vejle da de gerne ville bo i en større by med flere muligheder. 

Andre sociale aktiviteter for internationale i Vejle kan findes på Vejle.dk/Welcome-to-Vejle