Selv i de sidste timer, arbejder journalisterne på Nyhedsbølgen Vejle på højtryk | Foto: Lasse Vrist
Når det sidste punktum torsdag den tredje oktober er sat, er det enden på en æra. Det vejlebaserede lokalmedie Nyhedsbølgen drejer nøglen om.
Af Lasse Vrist & Mikkel Krøll
Nyhedsbølgen Vejle erfarer, at succesmediet Nyhedsbølgen Vejle sender sin sidste artikel ud i dag klokken 17. Hele redaktionen opsiges, og mediet lukker ned.
Ansvarshavende onsdagsredaktør, Lea Monrad Post siger: ’’Vi må erkende, at der ikke er mere at komme efter. Skolen kalder, og i morgen skal der skrives refleksionsrapport. Vi har simpelthen ikke tiden til at producere flere hårdtslående lokalnyheder.’’
På de tre dage, hvor mediet intenst dækkede Vejle Kommune, nåede de 12 journalister og to redaktører at producere mindst 12 nyheder dagligt. 37 i alt.
Breakingbjælker og kølige konfrontationer
I mediets velmagtsdage, mandag og tirsdag, arbejdede graverjournalist Johannes Hagelsø i døgndrift og formåede at være den første lokaljournalist til at erfare, at en 11 millioner kroner dyr badmintonhal i genbrugsmaterialer vil blive opført i forlængelse af DGI-huset.
’’Jeg synes, det var enormt sjovt at kunne fortælle noget til befolkningen, inden det officielt kom ud via referat. Jeg formåede at slå de andre medier og var først på historien. Det er et tab for mig, at jeg ikke kan gøre det længere’’, udtaler journalist ved Nyhedsbølgen Vejle, Johannes Hagelsø.
Få timer inden den sidste deadline kan journalist Mikkel Krøll berette, hvordan Vejle Kommune lokker borgere til Grejs med friskolepladser som lokkemad, uden Grejs Friskole vil optage flere elever på skolen.
Mikkel Krøll udtaler: ’’Jeg har en spids næse, som opsnuser den slags. Det bliver et savn, at jeg ikke længere kan konfrontere magthaverne i lokalsamfundet og tale den lille mands sag’’
(Artiklen fortsætter under billedet)
Svært at sætte tal på succesen
I løbet af lokalmediets levetid formår Nyhedsbølgen Vejle at nå 150 følgere på Instagram, hvor majoriteten var i starten af 20’erne. Det er en målgruppe, som lokaljournalistik historisk har svært ved at få fat i. Det var ikke et problem for Nyhedsbølgen Vejle.
’’Det er relevante nyheder, og jeg ville ikke bemærke, at det ikke er skrevet af uddannede journalister. Jeg følte mig set som vejlenser og blev klogere’’, siger 21-årige Tobias Thams Steffensen, bosat i Gårslev.
Hvor mange, der reelt har læst artiklerne, er der ikke tal på. Så det er svært at indhente brugerdata og finde ud af, hvor bredt og hvem Nyhedsbølgen Vejle har fået fat i. Men mediet har forsøgt at appellere vidt, og det har læserne bemærket.
’’Emnerne spænder bredt, og det kan jeg rigtigt godt lide. Nyhedsbølgen kommer ud i afkrogene af kommunen. Det er lækkert, at der er sat fokus på det’’, fortæller 21-årige Tobias Thams Steffensen.
Når et lys slukkes
Nyhedsbølgen Vejles lokaler på Vejle Amts Folkeblad er efterhånden tomme. De gule bjælker pryder ikke længere skærmene. I hjørnet ligger rester fra redaktionens bland-selv-slikpose. Mikkel Krøll gemmer sine artikler i en mappe og lukker computeren.
’’Det har været sjovt, men det har også været kedeligt til tider. Allermest glæder jeg mig bare til at komme hjem til Struer og aflevere redaktionsbilen hos min far’’, fortæller Mikkel Krøll.
Ansvarshavende onsdagsredaktør Lea Monrad Post takker sine journalister for arbejdet, mens de forlader Vejle Amts Folkeblad. Den lave efterårssol river sig fri fra en sky og kaster lys på de unge aspirerende journalister. Journalisterne kigger ned, men bevæger sig alligevel fremad. En redaktion i retræte. Graverarbejdet er gennemført. Artiklerne er arkiverede. Festen er forbi.