Et lokalt funderet projekt stiler efter bæredygtig produktion, selvom vilkårene ikke gør det nemt, hvis man spørger Dansk Erhverv. Afkobling 2030 deler faglig ekspertise og faciliterer grønt samarbejde.
Af Mikkel Juulsgaard
Projektet Afkobling 2030 har sit udgangspunkt i Trekantområdet, og det er ikke så underligt. Det er nemlig her en stor del af de danske produktionsvirksomheder holder til. Formålet er at hjælpe virksomheder med at realisere sine ambitioner om at nedsætte miljø- og klimabelastning.
Morten Kjeldgaard har ansvaret for rekruttering og navigation af virksomheder inden for Afkobling 2030. “Det blev til ved, at man sagde i stedet for at gøre noget hver for sig, så slår vi pjalterne sammen og så bringer vi alt det bedste vi har i Danmark ekspertisemæssigt ud til virksomhederne.”
Han bruger ordet ‘konkollegaer’ om virksomhederne, der deltager i projektet, da de godt nok kan være konkurrenter på markedet men samtidig kan drage fordel af hinanden som en slags kollegaer med et fælles mål.
En lavthængende grøn frugt
Tilbuddet giver en målrettet hjælp, der passer til, hvad virksomhederne har brug for. Meningen er, at de på den måde får flere strenge at spille på.
Til trods for, hvad navnet kunne antyde, arbejder Afkobling 2030 især med at indfri mål i den nære fremtid. På kort sigt arbejder man med at flytte 100 virksomheder et trin op på modenhedstrappen, som betegner, hvor langt en virksomhed er i den grønne omstilling.
Esben Mortensen er fagchef for energi i Dansk Erhverv, og han mener, at de danske virksomheder i nogle tilfælde bliver holdt tilbage i det grønne kapløb.
Han fremhæver, at der skal være bedre vilkår for at skifte til vedvarende energi og langt mere af den. Først og fremmest skal der produceres endnu mere energi fra eksempelvis vindmøller, så der kommer mere og billigere grøn energi:
“Der en langsommelighed i udbygningen af havvindmøller, som kunne løses ved, at man gjorde det langt mere markedsbaseret, end det er i dag,” forklarer Esben Mortensen.
For nogle virksomheder er det, ifølge Morten Kjeldgaard, også netop energiområdet, der er den mest lavthængende grønne frugt, man kan gribe fat i. Ved at kigge på sit energiforbrug og eksempelvis skifte til varmepumper, solceller eller energieffektivisere, kan man sandsynligvis reducere sine CO2-udledninger og samtidig spare. Det kan man gøre uden at ændre noget fundamentalt i virksomheden.
Samarbejder i omstillingen
Morten Kjeldgaard, der har daglig kontakt til virksomhederne i Trekantområdet, oplever en velvilje til at omstille sig. Han oplever dog også, at der kan komme andre ting i vejen, som overskygger det grønne fokus.
Afkobling 2030 er ikke det eneste ‘fællesskab’, hvor virksomheder i fællesskab rykker i en grønnere retning. Esben Mortensen kan se en tendens i, at der opstår grønne samarbejder. Som eksempel “Vi ser også, at der opstår fællesskaber, hvor man sammen hjælpes om at omstille sig. Det kan være, når energisektoren leverer grønne brændstoffer til skibene i transportsektoren,” fortæller han.
Afkobling 2030 trækker på ekspertise fra samarbejdspartnerne Danish Design Center, Teknologisk Institut, Force Technology, Alexandra Instituttet og Trekantområdet Danmark.