Hvorfor er Vejle Fjord brun og grumset?

Fra kysten kan man fornemme fjordens brune vand. Foto: Lærke Juul Hallig

Statistikker fra DMI viser, at vi vil se flere og flere skybrud i Danmark i fremtiden. Den større mængde regn vil ifølge naturvejleder resultere i en forværring af Vejle Fjord.

Fredagens kraftige regnbyge førte til 40 mm nedbør i Vejle, hvilket resulterede i voldsomme mængder vand.

Det er blot en række af de skybrud, som vi har haft i år. Der har i 2024 været registeret 31 dage med skybrud, hvilket er langt over det årlige gennemsnit. Dette kan være med til at beskrive Danmarks nye virkelighed, hvor vi får mere og mere nedbør ifølge DMI. 

DMI har faktisk aldrig tidligere registreret så meget nedbør på årets første ni måneder, meddeler de på deres hjemmeside.

Den øgede mængde vand er løbet væk fra gaderne igen, men er til gengæld løbet fluks ned til åer og videre til Vejle Fjord. Vandet har samlet alt med sig på sin vej, hvilket resulterer i, at fjordens vand er blevet brunt af jord og snavs, fortæller naturvejleder Steen Hedrup.  

”I øjeblikket er det ikke meget vi kan se, da vandet er så grumset. Det er særligt galt de første 50 meter fra kysten,” siger han. 

Vandet seks meter ude i fjorden. Foto: Lærke Juul Hallig

Status på fjorden 

”Fjordens tilstand bliver forringet, når der kommer mere regnvand,” siger Steen Hedrup.  

Det er ikke det brune vand, som forringer fjorden. Det går væk efter et par dage, men det gør de næringsstoffer, som regnvandet tager med sig ikke.

Når regnvandet bevæger sig gennem landet og ned til fjorden, så bidrager det til den i forvejen vækst af alger, som resulterer i iltsvind. 

Den generelle større mængde nedbør er en dårlig nyhed for Vejle Fjords genopstandelse, men Steen Hedrup er dog ikke på den måde bekymret for de stigende antal skybrud.

Fjordens fremtid
Steen Hedrup ser nemlig en helt konkret løsning på problemet, som allerede er sat i gang med den grønne trepartsaftale. 

”Hvis landbruget bare får styr på deres marker, så vil det ikke være et problem,” siger Steen Hedrup.  

Det er nemlig i vandet fra markerne, hvor der flyder næringsstoffer med ud, så det er der, man skal tage fat ifølge naturvejlederen. 

Naturen er generelt ikke på fjordens side, da det varme efterår også påvirker fjorden, og giver algerne de bedste vilkår for at dominere. 

Naturvejlederen er dog generelt håbefuld overfor fjorden, og nævner en masse af de tiltag, som der allerede er i gang. Blandt andet ålegræsmarker, stenrev og ham selv, der dyrker muslinger. 

Muslingerne er med til at rense fjorden og filtrere vandet. Og så vil forhandlinger få styr på det sidste, som er næringsstofferne inde fra landet. Så Steen Hedrup kan kun se det gå den rigtige vej. 

Foto: Lærke Juul Hallig