Museet Økolariet ønsker ikke blot at inspirere til en grønnere hverdag, men ligeledes at omfavne bæredygtighedens mange facetter

Udstillingerne er interaktive og sansestimulerende på forskellig vis. Foto: Cornelia Munch Moesgaard

På museet kan man opleve alt fra udstillinger der tager afsæt i hvordan et bæredygtigt boligmarked kunne se ud, til social bæredygtighed og klassiske temaer i den grønne omstilling, som fødevare og vandstigninger.

Af Cornelia Munch Moesgaard

Økolariet tilbyder både udendørsarealer ved indgangen og i forlængelse af udstillingerne. Foto: Cornelia Munch Moesgaard

Der er nok med indtryk når man træder ind i Økolariet, i receptionen i dag bliver man mødt af medarbejder Anne Vibeke Kragelund der er koordinator og underviser, som venligt fortæller hvordan man kommer rundt i de sansemættede udstillinger, der er opbygget som en form for labyrint. Vi starter på havbunden, hvor terrænet føles som at træde i sand. Fra havbunden bevæger man sig videre til kloakken, her er alt fra rottebure fuld af levende rotter, til forklaringer af hvordan vores kloaksystem fungerer. På en anden etage er det bæredygtighed i boligmarkedet der er repræsenteret, bl.a i form af en udstilling af et Tiny House og forklarende skilte, som har til formål at gøre gæsten klogere på hvordan vi anskuer boligmarkedet ud fra et bæredygtighedsperspektiv.

Skrevne budskaber er et gennemgående tema på Økolariet. Foto: Cornelia Munch Moesgaard

Bæredygtighed i øjenhøjde

Økolariet er et videns- og oplevelsescenter om natur, miljø, klima, energi, opfindelser og innovation. Trods mange af de besøgene er skoleklasser og andre daginstitutioner, er målgruppen alle fra 3-100 år. Udstillingerne kombinerer undervisning og naturvidenskab med samfundsaktuelle udfordringer og resultater. Vejle kommune stiftede Økolariet for 21 år siden, med det formål at folde Vejle Kommunes klimaplaner ud og gøre dem tilgængelige for alle.

Et bredt fokus på grøn omstilling

Men det er ikke blot grøn omstilling der er fokus på her på Økolariet, det er i højere grad bæredygtighed i mange aspekter. I efterårsferien fra lørdag den 12. til søndag den 20. oktober, byder Økolariet på oplevelser med temaet socialbæredygtighed. Pernille Petrowsky som er medarbejder i Økolariet fortæller at der i efterårsferien bliver sat fokus på socialbæredygtighed som tema:

”Vi sætter fokus på den sociale bæredygtighed, vi har bl.a et hjertestartekursus og en workshop som vi kalder ”en skov af hænder” der også inkluderer en lille konkurrence, så der kommer til at foregå lidt forskelligt indenfor temaet social bæredygtighed,” fortæller Petrowsky.

Hvordan vi hjælper hinanden i samfundet, og hvor vi selv kan finde den nødvendige hjælp i nødsituationer, er også et af de emner der bliver taget op på Økolariet i efterårsferien. Man kan bl.a møde forskellige folk fra beredskabet, heriblandt en brandmand og en politibetjent.

Pernille Kjølholt som er cand.mag. i oplevelsesøkonomi og kunsthistorie, er leder af Økolariet. Hun forklarer at målet for Økolariet er at inspirere de besøgene til at inkorporere bæredygtighed i deres hverdag:

”Vi favner meget bredt fordi vi har en samfundsagenda. Vores højeste mål er at kunne være med til at ændre folks adfærd mod en grønnere hverdag”, siger hun og fortsætter;

”Det handler om at forstået hvad der foregår ude i samfundet, så vi kan forstå de mennesker der kommer her og ramme dem på de rigtige punkter, så det taler ind i vores højeste mission om kunne inspirere flok til at ændre adfærd mod det mere bæredygtige.”