Foto: Emilia Heiselberg
Et stigende antal danske voksne får diagnosen ADHD. De nyeste tal fra Sundhedsdatastyrelsen viser, at antallet af danskere mellem 18-64 år, som får diagnosen er steget med 104 % de seneste 4 år. Mange savner støtter og sparring med ligesindede, og derfor starter ADHD-foreningen en café med netop dette koncept i Vejle.
Af: Emilia Heiselberg
I Vejle har man kun haft et enkelt kommunalt tilbud til støtte efter sendiagnosticering af ADHD, men det vil ADHD-foreningen nu lave om på.
Foreningen, som er frivilligt drevet, har de seneste år indført et cafékoncept målrettet voksne, som har fået diagnosen sent i livet. Her kan man komme og udveksle erfaringer, råd og strategier. Og nu kommer ADHD caféen til Vejle.
Et populært koncept
Line Arlind Lysholt er en del af den frivillige indsats hos ADHD-foreningen i Sydjylland og er bindeleddet mellem lokalforeningen og den nyoprettede café i Vejle. De afholder deres første møde d. 8. oktober fra kl. 19-21 i Foreningernes hus.
Hun har de seneste år set en enorm tilslutning til ADHD-caféerne i Sydjylland. Caféen er primært målrettet voksne, som har fået diagnosen sent i livet, men man opfordres også til deltage, hvis man har mistanke om, om man kunne have diagnosen.
Allerede en uge efter, at hun oprettede Facebook-gruppen til den nye café i Vejle, havde gruppen 68 medlemmer:
”Vejle er en stor by, og man har brug for et sted, hvor man kan få noget støtte. Der er nogle kommunale tilbud, men mange benytter dem ikke, fordi de netop savner et mere trygt rum, hvor de kan dele erfaringer med ligesindede, og hvor de ikke føler, at det kommer videre”, fortæller Line Arlind Lysholt.
Formålet med konceptet er at skabe et trygt sted, hvor der kan snakkes om de udfordringer, der kommer med en sen diagnose.
Mangel på støtte fra kommune og psykiatri
Line Arlind Lysholt er selv sendiagnosticeret med ADHD, og har erfaret fra mange, at hverken kommune eller psykiatri har ressourcerne til at skabe rammerne for støtte og vejledning for voksne med diagnosen.
“At starte de her café-møder op er ubeskriveligt energi-og ressourcekrævende. Det påvirker hele hverdagen, også selvom det maks er 30 minutter, et par gange om ugen, jeg har fokus på det. Men det er vigtigt, og det giver mig et dopamin-kick, at gøre den forskel,” fortæller hun.
Tal fra ADHD-foreningen fra 2022 viser, at ventetiden for udredning er tredoblet siden 2019 – fra 27 uger til i gennemsnit 62 uger. Og selv efter diagnosticeringen, er der ikke meget hjælp at hente:
”Mange får tilbudt 3-4 ganges samtaler efter deres diagnosticering i den ambulante psykiatri, og så er der ikke mere, de kan få fra psykiatrien – og så har man pludselig ingen steder at gå hen for at finde støtte og vejledning, når man så er færdig. Det er det, vi gerne vil bidrage med,” forklarer hun.
Frivillige med erfaring
61-årige Per Pilemann, som er frivillig hos ADHD caféen i Vejle, blev selv diagnosticeret som 52-årig.
Selvom Per er gået på pension, finder han stor glæde i at dele sine erfaringer.
Han fik foretaget en udredning, da hans datter fik diagnosen. Da han fik diagnosen oplevede, han, at der var mange ting, der pludselig gav mening.
”Jeg have meget blandede følelser. Jeg var glad og lettet, men også ked af, at jeg ikke vidste det noget tidligere. Det er mærkeligt, at man nu er senior, og så opdager en helt anden side af sig selv,” fortæller han.
Per har implementeret meget mere struktur i sit liv, efter han har fået diagnosen:
”Jeg bryder mig ikke om struktur, men jeg har brug for den, for at få tingene gjort”
Per bruger blandt andet piktogrammer til at skabe struktur og overblik i sin hverdag – en strategi, han også anbefaler til andre. (arkivfoto)
Caféen i Vejle har i øjeblikket seks frivillige, hvoraf de fem har ADHD-diagnosen.
”Vi kører meget med temaer i caféen – så har vi f.eks et møde, hvor vi snakker om økonomi, eller et møde hvor vi snakker om, hvordan man holder sit hjem, eller hvilke udfordringer der kan være i et ægteskab. Og så deler vi erfaringer og strategier,” fortæller Line Arlind Lysholt.
I de andre ADHD caféer i regionen, har man også haft foredragsholdere ude, som har bidraget med en bred vifte af faglige kompetencer. Tidligere har man f.eks. haft en bankrådgiver, som har hjulpet med det økonomiske overblik, og en ergoterapeut, som har givet råd til at tackle nogle af de fysiske konsekvenser, ADHD-diagnosen kan give.
På åbningsdagen i Vejle d. 8 oktober, gæster tidligere professionelle fodboldspiller, Anders Baggi Rasmussen, som fik sin ADHD-diagnose som 29-årig.